Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English

Barnas representant i plan og byggesaker

Barn og unges representant i Bydel Bjerke er: May Britt Grunnaleite, may.grunnaleite@bbj.oslo.kommune.no
tlf 476 11 620

Barn og unges representant skal ivareta barnas interesser i plansaker og samarbeide med Ungdomsrådet. Barnas representant skal uttale seg i alle saker som gjelder bydelen. Representanten skal ikke bare være talerør for barn og unge i plan- og bygningssaker, men også påse at medbestemmelse fra barn- og unge er tilstede i hele prosessen.

  1. Alle bydeler skal ha en barnerepresentant. Bydelsutvalget skal peke ut en etatsjef eller annen tjenestemann som skal ha særlig ansvar for å ivareta barns interesser når det faste utvalget etter denne paragraf utarbeider og behandler forslag til plan og bygningssaker. Barn i lovteksten betyr barn og unge under 18 år. Kommunen/bydel velger selv størrelse på stillingen.
  2. Representanten er utnevnt av bystyre og har derfor rett og plikt til å ivareta barns rettigheter selv om det går på tvers av bydelsadministrasjon og politiske vedtak.
  3. Barnerepresentanten skal fungere aktiv og tidelig i planprosessen og bør derfor inn i saker som berører bydelen på et tidelig tidspunkt. BR får saker fra Plan og Bygningsetaten allerede i orienteringsfasen.
  4. Barn og unges representant skal i en hver sak som berører bydelen uttale seg i plan og bygningssaker uavhengig av faste saksbehandlere i bydelsadministrasjonen. Uttalelse fra representanten skal følge saken som eget vedlegg. 
  5. Barn og Unges representant skal ikke være et lokalt barneombud, men barn/unges talerør som skal ivareta deres interesser i plan- og byggesaksbehandlinger etter plan- og bygningsloven – jfr. Pbl § 9-1. Gjennom planlegging og ved særskilte krav til den enkelte byggetiltak skal loven legge til rette for at arealbruk og bebyggelse blir til størst mulig gavn for den enkelte og samfunnet. Ved planlegging etter loven her skal det spesielt legges til rette for å sikre barn gode oppvekstvilkår.
  6. Kontinuitet i arbeidet for barn og unge skal vektlegges. Det er viktig å bruke media både til markedsføring av barnerepresentanten og til info i plansaker. Alle beboere i bydelen bør vite hvem som er barnerepresentant.
  7. BR skal ha barnefaglig kompetanse – dvs. kunnskap og erfaringer med barn og unges utvikling og kjenne til behovet for tilrettelegging av utemiljøet.
  8. Barnerepresentanten har møteplikt(rett), talerett og rett til å stille forslag ovenfor byutviklingskomiteen. Barnerepresentanten har rett til å få gjort protokollmerknader til planutvalget, men har som kommunalt ansatt ikke rett til å klage over vedtaket.

Uttalelsen fra barnas representant blir sendt utbyggeren uavhengig av bydelens uttalelse. Det er viktig å få en god rutine rundt saksbehandlingen dersom oppgaven skal utføres tilfredsstillende. Saksbehandler og barnas representant bør tidelig samarbeide om reguleringssaker slik at uttalelse fra barnas representant kommer med som faglig rådgivning når bydelen skal uttalelse seg i saken. Dersom ikke barnas representant har fått mulighet til å uttale seg i plan- og bygningssaker kan fylkesmannen sende saken tilbake for videre behandling.
Barnas representant skal være faglig rådgiver for bydelen i alle plan- og bygningssaker. Dette innbefatter at barnas representant bør komme inn i prosessen så tidelig som mulig. Når barnas representant har mottatt brev fra utbyggeren foretas alltid befaring. Deretter gjøres det vurdering av utbyggingen, hvorvidt dette kan berøre barns oppholdsareal, om utbyggeren har tilrettelagt for medvirkning, samt gå inn å se om utbyggeren har  overholdt lovverket med tanke på omregulering av grøntareal og lignende. Barnas representant bør ha dialog med ulike etater som er involvert i planarbeidet.
Saken bør legges frem for bydelens ungdomsråd før uttalelse blir innsendt. Grunnet tidspress kan dette være vanskelig, men det er viktig at ungdomsrådet er involvert.

Barnas representant har også møte og uttalelsesrett i bydelsutvalget ved behandling av plansaker.

Kontaktinformasjon

Bjerke Ungdomsråd, Bydel Bjerke
Postboks 13 Økern, 0508 Oslo
postmottak@bbj.oslo.kommune.no

May Britt Grunnaleite, sekretær
tlf 476 11 620 - may.grunnaleite@bbj.oslo.kommune.no


Nyttig