Hopp til navigasjon Hopp til innhold
 
A+
RSS
Information in English

Funksjonshemning er et resultat av barrierer man møter i samfunnet – ikke av egenskaper ved individet.

For eksempel møter så mye som 20 % av befolkningen i Norge problemer med å benytte offentlig transport fordi den ikke er tilgjengelig for mennesker med nedsatt mobilitet. Statistisk Sentralbyrås hjemmeside forteller oss av 4 av 5 boliger i Norge er utilgjengelige for rullestolbrukere. Svært mange utesteder, offentlige bygg og andre deler av våre bygde omgivelser er også utilgjengelige for ulike grupper av mennesker med funksjonsnedsettelser. Slike forhold virker diskriminerende fordi det utelukker en stor gruppe samfunnsborgere fra å fungere på linje med andre. Rådet for funksjonshemmede er derfor nødvendig som en ”vaktbikkje” i bydelen.

Det er ikke bare tale om å gjøre enkelttiltak for å fjerne bestemte hindringer vi blir gjort oppmerksomme på, men å sørge for at tilgjengelighet blir en integrert del av all virksomhet i bydelen vår. Det er heller ikke vond vilje som ligger bak de mange hindringer mennesker med funksjonsnedsettelser møter. Det er mangel på kunnskap om hvordan man sørger for tilgjengelighet gjennom aktivt å benytte prinsippene om universell utforming i vårt nærmiljø. Tall fra EU viser at integrering av universell utforming – dvs. utforming av bygg, utemiljø og annet – allerede i designfasen ikke koster mer enn 2 % av de totale kostnader ved konstruksjonen. Det er ombygginger etter at bygninger, uteområder og andre konstruksjoner er ferdige som koster.

Rådet for funksjonshemmede i bydel Frogner er aktive når det gjelder å kommentere og peke på hindringer og andre problemer når det gjelder funksjonshemmede i bydelen. Tiltak for bedre tilgjengelighet kommer ikke bare denne gruppen, men også for eksempel eldre, til gode. Rådet tar gjerne imot klager, forslag til forbedringer og andre henvendelser fra bydelens innbyggere, slik at vi enda bedre kan utføre arbeidet vårt. Rådet driver selv kartlegging av tilgjengelighet i utemiljøet i bydelen, kommenterer byggesaker, gir tilrådinger i viktige saker som utbygginger, offentlig transport, tilgjengelighet til offentlige kontorer osv. Man driver også mye egenskolering, for eksempel gjennom eksterne innledere, for eksempel på temaet bruk av internett og informasjonsteknologi som verktøy for å gjøre mennesker med funksjonsnedsettelser mer aktive i politikken.

Først og fremst håper vi at bydelens egne innbyggere vil bruke oss aktivt gjennom å ta kontakt og komme med forslag, påpeke problemer og dermed bidra til å gjøre Rådet til en enda mer effektiv forkjemper for funksjonshemmedes interesser i Bydel Frogner!